Implica-te! Fii voluntar de Cruce Rosie!
• Vrei sa faci ceva deosebit cu viaţa ta?
• Vrei sa faci ceva cu adevarat folositor lumii in care traiesti?

• Vrei sa oferi o clipa din timpul tau liber celor nefericiti?Daca raspunsul tau este da, da si DA, atunci trebuie sa te implici acum! Alatura-te unei familii de peste 10 000 de voluntari de Cruce Rosie din Romania.

Ai oportunitatea acum sa faci ceva pentru tine si pentru cei de langa tine! Poti sa ajuti un batran sa zambeasca din nou, sa dai speranta unui copil prins in „ghiarele” saraciei, sa ajuti o familie de sinistraţi sa-si refaca gospodaria, sa ajuti un bolnav sa-si recapete sanatatea.

Fa si tu ceea ce noi facem de 132 de ani! Alatura-te visului comun al inaintasilor nostri.
„…Daca asteptam sa traim intr-o lume mai buna trebuie sa contribuim la crearea ei. Pentru a fi schimbarea pe care ne-o dorim in lume.” (Mahatma Ghandi).

Definitie

Conform legii române Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie iniţiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestaţie materiala.
Activitatea de voluntariat este reglementata in România prin Legea 195/2001.

Voluntariatul in cadrul Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie este o activitate:
– motivata de consimţamântul liber al persoanei care voluntariaza si nu de dorinţa unui câstig financiar sau material sau de presiuni externe de natura sociala, economica sau politica
– desfasurata in beneficiul categoriilor si comunitaţilor vulnerabile si in concordanţa cu Principiile Fundamentale ale Miscarii Internaţionale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie
– organizata de reprezentanţi recunoscuţi ai Societaţii Naţionale de Cruce Rosie

SUFLETUL SI VIITORUL NOSTRU
Voluntariatul a reprezentat sufletul Miscarii Internationale de Cruce Rosie inca de la infiintarea acesteia in 1863. Voluntarii sunt in prezent, asa cum au fost intotdeauna, coloana vertebrala a tuturor activitatilor de Cruce Rosie, ajutand Societatea Nationala sa deruleze programe de succes si asistand zeci de mii de persoane vulnerabile aflate in dificultate.

Crucea Rosie Romana beneficiaza de aportul a peste 10000 de voluntari, din care 40% sunt tineri.

Devotamentul voluntarilor nu reduce numai costul activitatilor, ci permite Societatii Nationale si filialelor sa ajute mult mai multe persoane cu fondurile disponibile, voluntariatul reprezintand sufletul actiunii noastre umanitare.

Voluntarii au un rol cheie si in conducerea organizatiei, presedintele Societatii Nationale fiind de asemenea voluntar. Toate organizatiile de conducere centrale si locale sunt formate din voluntari. Toate deciziile ce ghideaza activitatea SNCRR sunt luate de voluntari.

Zece motive pentru a fi voluntar de Cruce Rosie

1. Pentru a ajuta la schibarea lumii in care traiesti
2. Pentru ca si de tine depinde fericirea celorlalti
3. Pentru a readuce zambetul pe chipul celor nefericiti
4. Pentru ca demnitatea altora depinde si propria ta demnitate
5. Pentru a da inapoi o parte din ceea ce ai primit de la altii
6. Pentru a-ti forma deprinderi utile si a invata lucruri noi
7. Pentru a fi parte a unei organizatii prestigioase, intr-o echipa puternica
8. Pentru a capata experienta in vederea obtinerii unui serviciu mai bun
9. Pentru a-ti face noi prieteni si pentru a-ti regasi prietenii, deja voluntari
10. Pentru a-ti construi amintiri si a ramane in amintirile celorlalti

Cine poate fi voluntar ?

Oricine poate sa devina voluntar de Cruce Rosie.

Fie ca suntem tineri sau la o varsta inaintata, liber profesionisti sau avem un loc de munca stabil, familist sau necasatorit, toti avem ceva special de oferit…

Inclusiv tu!

Cu totii avem cel putin o abilitate, pricepere sau talent pe care sa il putem pune in folosul unei persoane care are nevoie de ajutor.

Daca esti tanar: ai posibilitatea sa faci parte din cea mai prestigioasa organizatie umanitara la nivel mondial, intr-o echipa puternica, sa capeti experienta care te va ajuta sa obtii mai usor un loc de munca. Ca voluntar poti sa testezi o posibila cariera, sa-ti faci contacte si prietenii solide, sa-ti pui in practica ideile si entuziasmul, sa cunosti lumea altfel decat o stii acum.

Daca esti angajat/a: viata inseamna mai mult decat rutina casa – serviciu. Implicandu-te intr-o activitate de voluntariat poti schimba monotonia din viata ta cu bucuria si sentimentul de implinire ajutand un batran, un copil, o familie aflata in nevoie, salvand un om dintr-o situatie disperata. Construieste momente de neuitat alaturi de alti 10.000 de voluntari ai Crucii Rosii. E timpul sa faci o schimbare in viata ta!

Daca esti o persoana in varsta: ai posibilitatea sa impartasesti din experienta ta celor care au nevoie de ajutor. Poti fi un exemplu pentru cei tineri, dar si pentru cei de-o varsta cu tine. A fi varstnic nu inseamna resemnare si inactivitate, ci a fi o resursa importanta pentru societate.

Daca esti liber profesionist: Implicandu-te in activitati de voluntariat ai sansa de a acumula noi experiente, de a-ti forma noi abilitati, iti poti crea contacte care sa te conduca la un post asa cum ti-l doresti. Nu lasa timpul sa treaca pe langa tine! Umple-ti timpul cu o bucurie. Sunt atatia oameni care au nevoie de tine.

Este momentul sa daruiesti din timpul tau liber. Misiunea noastra este posibila datorita oamenilor ca tine, oameni care ofera o mâna de ajutor fara sa ceara nimic in schimb.

Ce poti face ca voluntar de Cruce Rosie ?
Ca voluntar in cea mai mare organizatie umanitara la nivel mondial, poti sa te implici intr-o varietate de proiecte si domenii, in functie de aptitudinile si preferintele tale:

• Pregatirea si interventia in caz de dezastre:
– poti beneficia de instruire pentru a deveni membru in Detasamentele pentru interventie in caz de dezastru;
– poti beneficia de instruire pentru acordarea primului ajutor premedical.

• Social:
– programe sociale pentru asistarea persoanelor fara venituri;
– pregatirea si distribuirea de pachete cu alimente, imbracaminte, sau jucarii pentru persoanele fara venituri, batrani din centre rezidenţiale, refugiati;
– informare pe diferite teme de natura sociala; sprijinirea copiilor din centrele de plasament, sprijin moral si material varstnicilor din caminele-spital si centre rezidentiale pentru vastnici;

– servicii de ingrijire la domiciliu si medico-sociale pentru persoane varstnice;
– programe de dezvoltare comunitara;
– campanii pe teme legate de prevenirea traficului de fiinţe umane.

• Sanatate:
– campanii de promovare a sanatatii ( educatie sexuala, alimentatie sanatoasa, prevenirea fumatului sau a utilizarii drogurilor, prevenirea injectarii cu virusul HIV, prevenirea tuberculozei etc).

• Activitati cu caracter general in cadrul Crucii Rosii Romane:

– promovarea si difuzarea Dreptului International Umanitar;
– campanii de promovare si protectie a emblemei de Cruce Rosie;
– campanii de prevenire a traficului de fiinte umane;
– organizarea de tabere pentru tineret si voluntari;
– organizarea de traning-uri si seminarii pe diverse teme;
– organizarea de evenimente cu ocazia lunilor Crucii Rosii Romane ( Mai si Septembrie).

• Administrativ:
– tehnoredactarea de materiale, realizarea de publicatii, pagini web;
– traduceri;
– realizarea revistei presei;
– organizarea de evenimente

Care sunt indatoririle voluntarului de Cruce Rosie

Voluntarii Crucii Rosii Romane trebuie:
• sa actioneze in conformitate cu Principiile Fundamentale ale Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si sa asigure diseminarea acestora;
• sa respecte prevederile legate de folosirea emblemei si sa previna abuzul de emblema;
• sa lucreze la cele mai inalte standarde de calitate;
• sa semneze si sa se comporte in concordanta cu prevederile codului de conduita al voluntarului (link catre codul de conduita);
• sa fie disponibili in caz de urgenta, in conditiile agreate cu SN si in concordanta cu abilitatile de care dispun;
• sa rapunda nevoilor beneficiarilor.

  • UVVG, SIF BANAT-CRISANA, METRO, PRIMARIA ARAD, REAL, EU, PETROM