Strategia SNCRR de Prevenire/ Raspuns la Dezastre

La fel ca alte Societati Nationale, SNCRR pune la dispozitia beneficiarilor servicii bazate pe competenta si experienta sa.

Strategia Nationala de Pregatire/ Raspuns la Dezastre este, de asemenea, in intregime fondata pe Agenda Globala a FISCR in Prevenirea/ Raspunsul la Dezastre, care stabileste patru obiective principale:

  • Reducerea numarului de decese, raniri si a impactului dezastrelor.
  • Reducerea numarului de decese, imbolnaviri si a impactului bolilor si a urgentelor in domeniul sanatatii publice.
  • Cresterea capacitatii comunitatii locale, societatii civile si a organizatiilor de Cruce Rosie/ Semiluna Rosie pentru a adresa cele mai urgente situatii de vulnerabilitate.
  • Reducerea intolerantei, discriminarii si excluziunii sociale si promovarea respectului pentru diversitate si demnitate umana.

Strategia de Prevenire/ Raspuns la Dezastre are ca scop promovarea folosirii eficiente a resurselor umane si materiale ale SNCRR pentru implementarea activitatilor sale in activitatea de pregatire/ raspuns prin imbunatatirea capacitatii SNCRR in managementul dezastrelor si a structurilor logistice, inclusiv a capacitatii echipelor de interventie la dezastre si a PPPC.

La nivel national, focusul SNCRR se situeaza in zona intaririi capacitatii de reactie a organizatiei, inclusiv recrutarea de personal si voluntari profesionisti, sisteme eficiente de raspuns la dezastre si un rol clar definit al Societatii Nationale ca parte a unui sistem de pregatire si raspuns la nivel national. Pentru ca resursele umane sunt considerate resurse cheie, se va pune accent pe instruirea personalului in planning, logistica, finante si raportare.

La nivelul comunitatii, activitatile de prevenire dezastre se concentreaza pe reducerea vulnerabilitatii si intarirea capacitatii comunitatilor, la nivel national, pentru a identifica nevoile si a primi asistenta.

Conform Acordului de la Sevilla privind activitatile componentelor Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si Statutelor Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, SNCRR ia parte la operatiunile de asistenta derulate de organizatiile sus-mentionate si se afla in relatii de cooperare cu Comitetul International de Cruce Rosie (CICR), FISCR si cu alte Societati Nationale.

  • UVVG, SIF BANAT-CRISANA, METRO, PRIMARIA ARAD, REAL, EU, PETROM