Ne confruntam cu o pandemie de gripa la nivel mondial, dar fiecare dintre dvs are capacitatea de a se proteja.

Crucea Rosie Romana va recomanda cinci pasi simpli pentru a va proteja de virusul AH1N1, indiferent de locul unde traiti, munciti sau va jucati:

1. Spalati-va pe maini
2. Acoperiti-va gura si nasul
3. Evitati aglomeratia
4. Izolati membrii bolnavi ai familiei
5. Aruncati la gunoi batistele folosite
Pentru a raspandi mesajul referitor la importanta protectiei personale in timpul unei pandemii de gripa, Crucea Rosie Romana a pregatit aceste materiale pentru a putea fi difuzate online si offline:

– Flyer gripa_pandemica_flyer.pdf
– Video
– E-badges

Spalati-va pe maini
• Cu apa curata si sapun
• Este foarte important sa va spalati pe maini mai ales inainte si dupa ce intrati in contact cu persoanele bolnave

Acoperiti-va gura si nasul cand tusiti sau stranutati
• Folositi o batista, masca sau servetel de hartie
• Daca nu aveti nimic la indemana acoperiti cu maneca

Stati la distanta si evitati pe cat posibil aglomeratia
• Pastrati o distanta de 1,5 metri fata de persoanele cu care vorbiti
• Evitati salutul prin strangere de mana sau sarut

Acordati ingrijire si izolati membrii familiei care sunt bolnavi
• Membrii familiei care sunt bolnavi ar trebui tinuti intr-o camera separata sau intr-un spatiu mai izolat din casa; este recomandat ca o singura persoana sa acorde ingrijire bolnavilor, pentru a preveni contaminarea tuturor membrilor din familie
• Persoana care ingrijeste bolnavii trebuie sa poarte masca atunci cand trebuie sa se apropie de bolnav, sa aeriseasca incaperea si casa. Toti ceilalti membri din familie trebuie sa-si verifice zilnic starea de sanatate
• Copiii mici, femeile insarcinate si persoanele cu alte afectiuni prezinta risc mai mare de inbolnavire. Acestia trebuie sa consulte medical de la primele semne de gripa.

Eliminarea deseurilor
• Aruncati mastile sau alte materiale folosite intr-un sac de plastic pe care apoi il sigilati

Care sunt simptomele gripei AH1N1?
Simptomele infectiei cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere. Principalele simptome sint:
– Febra (peste 38ºC)
– Oboseala
– Inapetenta
– Tuse, durere in gat
– Stari de voma si diaree.

Educatia pentru sanatate se gaseste printre activitatile desfasurate anual de Crucea Rosie Arad, de-a lungul anilor de activitate.Image

prevenirea si combaterea consumului de alcool, tutun si droguri

promovarea normelor de igiena personala si colectiva;

prevenirea si combaterea bolilor transmisibile;

prevenirea si combaterea bolilor netransmisibile.

Programul se adreseaza intregii populatii, in general, si, in mod special, tinerilor, iar actiunile se desfasoara in parteneriat cu organizatii guvernamentale si nonguvernamentale.Aceste actiuni se realizeaza datorita numeroaselor proiecte accesate de catre filiala de Cruce Rosie Arad

Programul de sanatate este derulat cu sprijinul voluntarilor pregatiti in cadrul unor seminarii organizate de Crucea Rosie Romana.

Crucea Rosie Arad elaboreaza si distribuie materiale de informare: pliante, brosuri cu tematica educativ-sanitara in cadrul campaniilor si actiunilor cu teme specifice atat in scoli cat si la nivelul copiilor din gradinite.

Filiala de Cruce Rosie Arad organizeaza numeroase activitati publice de promovare a sanatatii si a unui stil de viata sanatos. Pe parcursul ultimilor ani s-au marcat Zilele din Calendarul Sanatatii al OMS : ZIUA MONDIALA A SANATATII, 1 IUNIE, ZIUA DE LUPTA IMPOTRIVA DROGURILOR , ZIUA MONDIALA FARA FUMAT, ZIUA VARSTNICULUI, ZIUA CRUCII ROSII, ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA HIV/SIDA, ZIUA MONDIALA A VOLUNTARILOR.

  • UVVG, SIF BANAT-CRISANA, METRO, PRIMARIA ARAD, REAL, EU, PETROM