Sub motto-ul ce denumește acest proiect, Crucea Roșie Filiala Arad, a dezvoltat o serie de acțiuni și activități menite să îndemne tinerii și locuitorii județului , la ecologizarea și igienizarea locului în care trăiesc, muncesc, se joacă și își desfășoară activitățile cotidiene.

    Proiectul a fost inițiat de Țica Roxana, iar la desfășurarea activitățiilor propuse de acesta au fost implicați un număr mare de voluntari, care au îmbrățișat ideea de a face ceva bun și pentru mediul în care trăiesc, nu doar pentru persoanele cu care conviețuiesc.

    Prima activitate în cadrul ”Gândește verde, trăiește sănătos!” , a fost inaugurarea proiectului care a avut loc la cabana Ocolului Silvic din Parcul Natural Lunca Mureșului, pădurea Ceala. Aceasta a avut rolul de a explica modul prin care doar o gândire verde, ecologică, pozitivă, poate trăi sănătos, curat și armonios, precum știm încă din antichitate că fiecare mecanism funcționează după zicala ”Mens sana, in corpore sano”, pe care grecii ne-au lăsat-o ca temelie în dezvoltarea noastră și a mediului în care trăim.

    Tot în această zi au avut loc work-shopuri și prezentări pe teme ecologice, care ne învățau de la cel mai mic la cel mai mare cum este util să folosim apa, curentul și care este cel mai eficient mod de a recicla materialele cu un termen lung de degradare, precum: plastic, hârtie, sticlă, metal.

După această lansare participanții au igienizat zona din jurul cabanei, iar apoi au savurat o plimbare cu bicicleta, printre fantezia de culori pe care frunzele copacilor o revărsau în blânda adiere a vântului și printre razele roșiatice și calde ale unui soare târziu de toamnă.

    Deoarece copiii sunt viitorul de mâine, majoritatea acțiunilor i-au avut ca protagoniști. În 12 școli și licee din Arad, Nădlac și Pecica au fost făcute campanii de informare cu privire la stilul de viață verde și gândirea pozitivă pe care acesta o adoptă. Copiii au participat cu drag la toate acțiunile propuse, începând de la colectarea deșeurilor din diferite zone ale județul Arad (parcuri, malul Mureșului, pădurea din Parcul Natural Lunca Mureșului, zona centurii și alte spații verzi din jurul comunelor județului), jocuri cu tematică ecologică și prezentări menite să le dezvolte spiritul verde, ateliere de creație (aceștia fiind învățați să modeleze decorațiuni de brad din materiale reciclabile), ateliere de pictură(tema fiind desigur, natura și păstrarea sa curată) și multe alte activități care aveau ca bază dezvoltarea copiilor spre o viață verde, devenind mici ecologiști, dar cu un rol mare în globalizarea acestui concept și stil de viață.

    În urma activităților pe care le-am inițiat în rândul copiilor, aceștia au avut șansa de a câștiga diferite premii, datorită devotamentului lor pentru artă și ecologie, și în special datorită măiestriei cu care au reușit să le îmbine pentru a concepe lucruri minunate în timpul atelierelor de creație și pictură. Chiar dacă nu toți au fost pe podium, lucrările au fost apreciate toate, fiind expuse în cadrul târgului de crăciun din Galeria Real Arad.

    Cu speranța că acest proiect a fost unul de succes, unul care a făcut natura să zâmbească măcar odată, iar copiilor și îndrumătorilor lor le-a smuls cel puţin un surâs și o sclipire de bucurie din ochi, dorim să mulțumim sponsorului nostru PETROM.


Categorie: Evenimente, Proiecte
  • UVVG, SIF BANAT-CRISANA, METRO, PRIMARIA ARAD, REAL, EU, PETROM