Ca organizaţie auxiliară autorităţilor publice în domeniul umanitar, Crucea Roşie Română a contribuit remarcabil, în anul 2014, la ajutorarea persoanelor aflate în suferinţă. Am încercat, prin toate mijloacele pe care le deţinem, să ne îndeplinim misiunea. Resurse umane, corturi, adăposturi de iarnă, alimente de primă necesitate au fost mobilizate pentru a acorda ajutor victimelor inundaţiilor, pentru a oferi un trai decent persoanelor vulnerabile, bătrânilor aflaţi în nevoie, copiilor proveniţi din familii cu venituri mici şi, în general, tuturor celor care ne-au solicitat sprijinul.
Cu ajutorul voluntarilor noştri instruiţi, antrenaţi şi hotărâţi să salveze sau să îmbunătăţească viaţa semenilor de oriunde, Crucea Roşie răspunde de fiecare dată cu promptitudine în caz de urgenţă. Oamenii pot conta pe noi. Am făcut dovada că oferim un ajutor concret. Emblema noastră garantează servicii de calitate, care sunt acordate voluntar, imparţial şi neutru.
Prezența Familiei Regale alături de Crucea Roșie Română este o realitate istorică, respectată de societatea românească. Sunt sigură că vom putea acționa, în anii care vor veni, în spiritul Valorilor Fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. O perioada lungă de timp activitatea organizației s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Reginei Maria. Suverana a avut o extraordinară activitate caritabilă în timpul Primului Război Mondial. Regina Elisabeta, Regina Elena și Regina Ana au avut, în diferite epoci, propria lor participare la război și o activitate medicală susținută, pentru tratarea răniților, și o activitate socială dedicată familiilor care pierduseră pe cei dragi.

Educată în sociologie medicală, am fost implicată în proiectele internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite. Am avut o experiență proprie în domeniul social și medical înainte de anul 1989, dar mai ales după venirea în România, acum 25 de ani.
La Adunarea Generală a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din anul 1915, Regina Maria, sub al cărui patronaj se afla Crucea Roşie la acea vreme, a adresat românilor următorul mesaj: „Crucea Roșie, nădejdea tuturor în timp de pace, ca și în război, nu trebuie să piară. Cu toții, de la mic la mare, să o sprijinim cu evlavie, cu însufleţire, cu nesfârşită dragoste.” Chemarea Reginei Maria a străbătut o sută de ani de istorie si este astăzi, la fel de actuală ca și atunci.
Este rândul meu să relansez acest apel și să îndemn populația să fie alături de Crucea Roșie, mai ales acum când lumea este într-o schimbare continuă și rapidă, iar Crucea Roșie Română trebuie să facă față noilor provocări cu aceeași promptitudine ca și până acum.

 

Principesa Moștenitoare a României
Președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România

Categorie: Comunicate, Evenimente
  • UVVG, SIF BANAT-CRISANA, METRO, PRIMARIA ARAD, REAL, EU, PETROM